
-
تعداد دوره ها7
-
تعداد شماره72
-
تعداد مقالات826
-
تعداد نویسندگان1,374
-
مقالات پذیرش شده601
-
مقالات رد شده225
-
درصد پذیرش72.76%
-
درصد عدم پذیرش27.24%
-
زمان پذیرش (روز)60
-
پایگاههای نمایه شده42
-
تعداد داوران92
-
تعداد مشاهده مقالات798,062
مقایسه ترکیبات کیمیاوی جمعیتهای گیاه آنغوزه (Ferula assa foetida) ایرانی، تاجیکستانی و قزاقستانی
دوره 7، شماره 72، تیر 1404، صفحات 68 - 87
1- استاد دیپارتمنت بیولوژی، دانشکده ساینس، دانشگاه بلخ
2- استاد دیپارتمنت بیولوژی، دانشکده ساینس، دانشگاه بلخ
3- استاد دیپارتمنت بیولوژی، دانشکده ساینس، دانشگاه بلخ
چکیده :
هدف ازاین تحقیق بررسی مقایسوی ترکیبات کیمیاوی اسانس گیاه آنغوزه (Ferula assa foetida) نوع ایرانی، تاجکستانی و قزاقستانی است که در ولایت بلخ مورد کشت و برداشت قرار می گیرد. استخراج اسانس این سه نوع گیاه با روش تقطیر با آب و توسط دستگاه کلونجر انجام شد. شناسايي تركيبات تشكيلدهنده عصاره آنغوزه با استفاده از دستگاه GC-MS(گازکروماتوگرافی متصل به طیف سنجی جرمی) صورت گرفت. نتایج نشان داد که مهم ترین ترکیبات گیاه آنغوزه نوع ایرانی پروپنیل سیکین بیوتایل دی سولفید (42.72%)، استون دیمتیل مرکپتول(14.84%) می باشند، مهم ترین ترکیبات گیاه آنغوزه نوع تاجکستانی پروپنیل سیکین بیوتایل دیسولفید (19.61%)، استون و دی متیل مرکپتول(18.25%)، و 8 اتیل پنتادیدکان(17.97%) بوده و مهم ترین ترکیبات کیمیاوی گیاه آنغوزه نوع قزاقستانی متیل -2- متوکسی -3- متیل بوتانوئید (65.53%) و پروپنیل سک بیوتیل دی سولفید (13.61%) می باشند. ترکیبات کیمیاوی که از اسانس آنغوزه ایرانی و تاجکستانی استخراج شده تفاوت قابلتوجهی را نشان نمیدهد چون ترکیبات مشترک زیادی دارند. اما یکی از ترکیبات نمونه قزاقستانی که بیش از 60% ترکیبات اسانس را به خود اختصاص داده یک نوع الکان است که در نوع ایرانی و تاجکستانی وجود ندارد. در مجموع نتایج این بررسی نشان داد که جمعیت های مختلف نبات آنغوزه یا انگوزه مطالعه شده در این تحقیق صمغ یا اسانس دارویی را تولید می کنند که از نظر ترکیبات کیمیاوی دارای تفاوت هایی با هم هستند که احتمالاً ناشی از تفاوت عوامل ایکولوژیک زیستگاه های محل کشت این جمعیت ها و تاثیر این عوامل برفاکتورهای مطالعه شده است.
کلمات کلیدی :
- 5
- 4
- 1404/02/17
- 1404/03/13
- 1404/04/01